The Dutch Science Agenda (in Dutch)
In de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) worden de thema’s en onderzoeksvragen vastgesteld waar de wetenschap zich de komende jaren op gaat richten. De Nationale Wetenschapsagenda bundelt de krachten van verschillende partijen en stimuleert daarmee samenwerking tussen wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
Vragen aan de wetenschap
Voorzitters Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan nodigen iedereen in Nederland uit om namens zichzelf of namens partijen uit de wetenschap, het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties vragen aan de wetenschap te stellen. De vragen kunnen tot 1 mei 2015 ingediend worden via de site van de Nationale Wetenschapsagenda.
De NWA is op zoek naar brede, toekomstgerichte vragen waaraan de wetenschap in de komende zeven à acht jaar kan bijdragen. Het gebiedsbestuur van NWO-WOTRO vindt het belangrijk dat de inclusieve mondiale component binnen de NWA zo goed mogelijk over het voetlicht komt. Mondiale diversiteit biedt immers kansen voor innovatieve inzichten en doorbraken die anders buiten het bereik van de Nederlandse wetenschap zouden blijven. Denk aan de schat aan kennis, data, en zienswijzen die mondiaal samenwerken biedt. Maar ook het gegeven dat de Nederlandse economie en maatschappelijke ontwikkelingen opereren binnen een mondiale context verantwoorden een bredere blik dan alleen op Nederland of Europa. Daarom is het belangrijk om bij het formuleren van de vraag de uitdagingen en kansen van de inclusieve mondiale dimensie te benoemen!
Beoordeling van de vragen
De binnengekomen vragen worden onder andere beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
- Kan de vraag de wetenschap uitdagen en inspireren; leiden tot grensverleggende doorbraken?
- Verbindt de vraag verschillende sectoren en wetenschapsdomeinen?
- Sluit de vraag aan bij een strategische agenda?
- Vindt er in Nederland onderzoek plaats op dit terrein?
- Is de vraag ingediend door een individu of een coalitie?
Op de website van NWO-WOTRO staan enkele tips om tegemoet te komen aan deze criteria.
Wat gebeurt er met de vragen?
De binnengekomen vragen worden beoordeeld door een vijftal jury’s. Vragen moeten bij indiening worden ingedeeld in de categorie ‘breed maatschappelijk’, ‘uitgesproken economisch‘ of ‘algemeen wetenschappelijk’. Voor elke categorie vindt in juni een conferentie plaats, waar de geselecteerde vragen worden bediscussieerd. Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 3 en 4 oktober 2015, is de laatste gelegenheid voor dialoog over de dan voorliggende lijst met vragen. Een stuurgroep maakt vervolgens een laatste selectie en eind november 2015 wordt de agenda gepresenteerd.