On July 9, Pakhuis de Zwijger is organizing a talkshow “The Hungry City – The Green Gold”, part of the Volkskrant series De Voedselzaak. Ellen Mangnus, coordinator of the GCP project Follow the Food at Utrecht University, will be on the panel. The talkshow (in Dutch) will be followed by a screening of the documentary “Dead Donkeys Fear No Hyenas” (English subtitles).
Hoe kan het dat op de luchthaven van de Ethiopische hoofdstad Addis Abbeba vliegtuigen met voedselhulp landen en vliegtuigen met voedsel naar rijke landen vertrekken? Deze vraag is voor de Deense regisseur Joakim Demmer het uitgangspunt van de documentaire ‘Dead Donkeys Fear No Hyenas’. In de film onderzoekt hij de schaduwkanten van globalisering, armoedebestrijding en de wereldwijde run op landbouwgrond. Voorafgaand aan de vertoning van de film gaan we in gesprek over deze thema’s. We kijken vooruit naar 2050, want deze vraagstukken zullen de komende decennia alleen maar belangrijker worden.
Thematiek
De VN voorspellen dat de wereldbevolking gaat groeien van 7,4 miljard mensen in 2018 naar 9,8 miljard in 2050. Wereldwijd wordt er hard gezocht naar manieren om al deze monden te voeden. Tegelijkertijd zullen we de komende 32 jaar de gevolgen van klimaatverandering gaan zien in de geschikte landbouwgrond. De vruchtbare grond is een zeldzaam goed. Voor institutionele beleggers als pensioenfondsen, verzekeraars en hedgefondsen is het een lucratieve investering. Buitenlandse ondernemingen, ook Nederlandse, vinden in Afrika goedkope arbeidskrachten en een nieuwe afzetmarkt. Wat betekent de komst van buitenlandse ondernemingen voor de lokale markt in bijvoorbeeld Ethiopië, dat nog altijd deels afhankelijk is van noodhulp?
More information and livestream at the website of Pakhuis De Zwijger.
Documentary “Dead Donkeys Fear No Hyenas”
Na de talkshow volgt om 22:00 een vertoning van de documentaire “Dead Donkeys Fear No Hyenas” (met Engelse ondertiteling).
Op het vliegveld van Addis Abeba ziet regisseur Joakim Demmer iets geks: er wordt een vliegtuig volgeladen met voedsel bestemd voor rijke landen, terwijl een ander vliegtuig voedselhulp komt brengen. Daar wil hij het fijne van weten. Zo begint een onderzoek van zes jaar, waarin de kijker samen met hem de schaduwkanten van globalisering, armoedebestrijding en de wereldwijde run op landbouwgrond ontdekt. De vele buitenlandse investeerders die Ethiopië economisch komen ontwikkelen, ontwrichten het land tegelijkertijd volkomen. Het begint met een boer die niet begrijpt waarom de regering hun bossen aan buitenlanders weggeeft, maar gaandeweg worden de verhalen van de geïnterviewden steeds verontrustender. Landroof, uitbuiting, geweld en zelfs verkrachting en moord: de honger naar boerenland leidt tot de meest vreselijke ellende. De slachtoffers van dit onrecht krijgen veel ruimte, maar ook andere spelers, zoals enkele investeerders en vertegenwoordigers van de (op een bedenkelijke manier betrokken) Wereldbank, komen aan het woord. Met de hulp van een Ethiopische onderzoeksjournalist probeert Demmer te ontrafelen hoe de explosieve situatie waarin Ethiopië zich bevindt, kon ontstaan.
- This event has passed.