During the conference Religion and Development Cooperation, one of the workshops focuses on religion & food security. The general goal of the conference is to show that religion can be a positive force in development cooperation. Speakers are, amongst others, Jaime de Bourbon de Parme, ambassador of Vatican City; and Musimbi Kanyoro, president of Global Fund for Women.
Below you can find more information on the conference (in Dutch). If you are interested to join, then please send an e-mail to . Costs are 45 euros till May 11, 2015, and after that 60 euros.
De antenne op scherp
Zet religie mensen aan tot bijvoorbeeld geweld en discriminatie? Of speelt religie juist een sleutelrol voor ontwikkeling en sociale verandering? Hierover gaat de conferentie ‘De antenne op scherp’ op 9 juni. Prins Jaime de Bourbon Parme, ambassadeur in Vaticaanstad, en Musimbi Kanyoro, voorzitter van het Global Fund for Women, zijn de hoofdsprekers van de conferentie. Het heersende beeld is dat religie mensen benauwende voorschriften oplegt en aanzet tot onverdraagzaamheid en geweld. Soms blijkt dat realiteit, kijk naar oorlogen uit naam van een religie of de beperkte vrijheid voor vrouwen in sommige culturen. Maar religie kan juist ook een positief en langdurig effect hebben op diezelfde terreinen. Als het gaat om vrede en veiligheid motiveert religie mensen bijvoorbeeld om zich te verzoenen. En religieuze leiders kunnen het gesprek over de positie van vrouwen aanzwengelen en hiermee een grote groep mensen bereiken. De meerderheid van de wereldbevolking noemt zichzelf aanhanger van een religie. “Binnen ontwikkelingssamenwerking is het dus relevant om hier een antenne voor te hebben, ook als je zelf niet gelooft in een hogere macht”, zegt Evert Jan Hazeleger, programmacoördinator van Kerk in Actie en een van de organisatoren van de conferentie. “Die antenne ontbreekt helaas vaak in het Westen, óók bij veel professionals in de ontwikkelingssamenwerking. Soms door een gebrek aan kennis, soms door verlegenheid. Het lukt dan bijvoorbeeld niet om de dialoog aan te gaan met religieuze leiders.”
Doel
De conferentie wordt georganiseerd door Prisma, Kerk in Actie, ICCO, Edukans en het Kenniscentrum
Religie en Ontwikkeling. Doel van de dag is om de antenne voor religie scherp te stellen. Ook is het
doel om te laten zien op welke manier (lokale) religieuze leiders kunnen bijdragen aan positieve en
duurzame sociale verandering. De dag is gericht op ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse
Zaken, medewerkers van ontwikkelingsorganisaties, adviesraden en politici.
“Zowel religieuze als seculiere ontwikkelingsorganisaties kunnen hun licht opsteken en van elkaar
leren”, zegt Brenda Bartelink van het Kenniscentrum Religie & Ontwikkeling.
Programma
Sprekers zijn onder andere prins Jaime de Bourbon de Parme, de Nederlandse ambassadeur bij de
Heilige Stoel (Vaticaan), en Musimbi Kanyoro, Keniaanse mensenrechtenadvocaat en voorzitter van
het Global Fund for Women, internationaal bekend voorvechter voor gezondheid, ontwikkeling en
mensenrechten voor vrouwen, meisjes en minderheden.
Er zijn workshops op het gebied van onderwijs, voedselzekerheid, seksueel geweld, Islamic Relief en
noodhulp, dialoog tussen moslims en christenen, lobby bij EU en VN.
- This event has passed.