Loading Events
Home / Seminar True Cost Accounting / True Pricing in Food (by invitation only)
Seminar True Cost Accounting / True Pricing in Food (by invitation only)
Seminar True Cost Accounting / True Pricing in Food
Tuesday October 10, 2017 Image: MinEA
10:00 am - 4:00 pm

Details

Date:
October 10, 2017
Time:
10:00 am - 4:00 pm

Venue

Akoesticum
D42, Nieuwe Kazernelaan 2
Ede, 6711 JC Netherlands
+ Google Map
Website:
https://www.akoesticum.org/

Organizer

Ministry of Economic Affairs

The Ministry of Economic Affairs, in close co-operation with the Transition Coalition Food, organizes a seminor on “True Price and True Cost Accounting”. The seminar is taking place on October 10 in Ede and will be held in Dutch. Official invitiations will follow.

Seminar

Op dinsdag 10 oktober 2017 organiseert het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met de Transitiecoalitie Voedsel een seminar over “True Price en True Cost Accounting”.  De studies en modellen van Eosta en partners en WECR / True Price worden tijdens dit seminar gepresenteerd en kritisch tegen het licht gehouden. Hoe kan True Cost Accounting en True Price bijdragen aan een duurzaam en volhoudbaar voedselsysteem? Samen met een breed palet vertegenwoordigers uit de agro- & foodwereld, financiële instellingen, wetenschap en maatschappelijke organisaties verkennen we de perspectieven.

Aanleiding

Het produceren van voedsel brengt zowel positieve als negatieve maatschappelijke effecten met zich mee. De FAO heeft in haar rapport The Natural Capital Impact of Agriculture (2014) de verborgen kosten van de voedselproductie geschat op 2100 miljard dollar voor milieuschade en 2700 miljard dollar aan sociale ontwrichting. Maar voedselproductie levert ook  arbeidsplaatsen op en er is steeds meer aandacht voor hoe voedsel bijdraagt aan gezondheidsaspecten. Hoe kunnen deze kosten en baten zichtbaar gemaakt worden zodat bedrijven, investeerders en consumenten meer duurzame keuzes kunnen maken?

Wageningen Economic Research (WEcR) en de organisatie True Price zijn door het ministerie van Economische Zaken gevraagd de maatschappelijke effecten van een aantal voedselproducten in kaart te brengen.

Naast het onderzoek van WEcR en True Price zijn verschillende andere studies en pilots door bedrijven, banken en maatschappelijke organisaties uitgevoerd. Zo heeft Eosta in samenwerking met Soil & More,  EY en Hivos een model voor het in beeld brengen van de  ‘echte’ kosten van de productie van appels en peren ontworpen. In dit model worden, anders dan in de studie van WEcR en True Price, de kosten ook gemonetariseerd, ofwel in euro’s uitgedrukt.

Wat kunnen we leren van deze studies en pilots?  Welke stappen moeten worden gezet om tot een systeem te komen dat in de praktijk kan werken?

Programma

Download het definitieve programma (PDF).

  • This event has passed.
Upcoming events