Loading Events
Home / Events / Debat over rapport “Stoppen, en dan?” (in Dutch)
Debat over rapport “Stoppen, en dan?” (in Dutch)
Debate The gap left behind by Vicer Versa
Wednesday November 2, 2016 Image: IOB
1:00 pm - 5:00 pm

Details

Date:
November 2, 2016
Time:
1:00 pm - 5:00 pm
Website:
https://www.humanityhouse.org/agenda/debat-stoppen-en-dan/

Venue

Humanity House
Prinsegracht 8
The Hague, 2512 GA Netherlands
+ Google Map
Website:
https://www.humanityhouse.org/

Organizer

Vice Versa
Website:
http://hetnieuwe.viceversaonline.nl/

Op dinsdagmiddag 2 november organiseert Vice Versa samen met het IOB een debat over het kritische rapport “Stoppen, en dan?” over de manier waarop de Nederlandse overheid na de bezuinigingen onder het kabinet Rutte I haar ontwikkelingsprogramma’s stopzette.

De IOB is snoeihard in haar kritiek op de nogal lompe wijze waarop deze sanering door het ministerie van Buitenlandse Zaken is uitgevoerd.

De volgende conclusies uit het IOB-rapport komen aan de orde:

  • Er is geen bewijs dat de keuze van Rutte I voor een kleiner aantal partnerlanden heeft bijgedragen aan efficiëntere en effectievere hulp. Bezuinigingen stonden voorop. De landenselectie was niet gebaseerd op uitkomsten van coördinatie met andere Europese landen en een diepgaande analyse van de effecten van de beslissingen ontbrak.
  • Op papier konden landen het Nederlandse vertrek opvangen door stijgende overheidsinkomsten. Maar in landen als Burkina Faso hebben bezuinigingen een groot effect doordat de eigen middelen nog veel te beperkt zijn om een kwalitatief goed voorzieningenniveau te kunnen verzekeren. Mede met Nederlandse hulp is veel bereikt op terreinen als water, gezondheid en onderwijs, maar de problemen zijn nog steeds omvangrijk. De uitdagingen blijven groot. Lokale ngo’s zijn vaak hard getroffen door de bezuinigingen.
  • Over het algemeen is het beter om het uitfaseren van bilaterale ontwikkelingssamenwerking over een langere periode uit te smeren, om potentieel negatieve financiële en niet-financiële effecten te beperken. Er moet een exitstrategie ontwikkeld worden in samenwerking met de aandeelhouders in kwestie waarbij rekening gehouden wordt met de planning en budgettering van de (partner)landen.

Background information

Over de sprekers

Antonie de Kemp (evaluator IOB), Wendy Asbeek Brusse (directeur IOB), Remco van der Veen (programmadirecteur Cordaid), Reina Buijs (plv. directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken) en Yacouba Dié (Ministerie van Financiën, Burkina Faso, o.v.).

Moderator is journaliste Alberta Opoku.

Online registreren voor het debat.

  • This event has passed.