Loading Events
Home / Events / Consultation Dutch policy food security (by invitation only)
Consultation Dutch policy food security (by invitation only)
Dialogue Dutch food and nutrition policy
Tuesday March 19, 2019 Image: AgriProFocus
1:00 pm - 5:00 pm

Details

Date:
March 19, 2019
Time:
1:00 pm - 5:00 pm
Website:
https://agriprofocus.com/post/5c764a9226b72a2d63084b69

Venue

Werkspoorkathedraal
Tractieweg 41 3534 AP Netherlands + Google Map
Website:
http://www.werkspoorkathedraal.nl/

Organizer

AgriProFocus
Website:
https://agriprofocus.com/intro

On Tuesday March 19, 2019, AgriProFocus organizes a policy dialogue about food security on behalf of the Ministries of Foreign Affairs and of Agriculture, Nature and Food Quality. Goal of the dialogue is to explore where, in the frame of the new policy perspective, focus of Dutch efforts concerning global food security (SDG2) needs to be put in the coming years.  The meeting is by invitation only and will be held in Dutch.

Achtergrond

Vorig jaar heeft het kabinet haar visie voor de komende jaren op het buitenlandbeleid en landbouwbeleid neergelegd. SDGs, klimaat, werkgelegenheid, jongeren en vrouwen, kringlooplandbouw en kennisexport zijn kernwoorden die richting geven aan de ambities van het kabinet.

De huidige Nederlandse inzet op wereldwijde voedselzekerheid (SDG2) bevindt zich op het kruispunt van deze ambities. Samen met vele partijen in de samenleving wordt er al vorm en uitvoering gegeven aan de SDG2-agenda, op basis van de beleidsbrief van 2014. Die inzet is succesvol (zie IOB-evaluatie Food for Thought), maar ook toe aan actualisering vanuit het nieuwe beleidsperspectief.

Stakeholderbijeenkomst

Om daarover in gesprek te gaan, organiseren de ministeries van LNV en BZ in samenwerking met AgriProFocus een stakeholderbijeenkomst op dinsdag 19 maartte Utrecht. Het doel is om te verkennen waar, binnen de nieuwe beleidskaders, de accenten van de inzet op voedsel- en voedingszekerheid de komende jaren moeten worden gelegd. Tevens zal er, in deelsessies, op vijf onderwerpen een verdiepende slag gemaakt worden, op zoek naar benaderingen en aanpakken die werken:

1. Voedsel en voeding: nutrition sensitivity

Ondervoeding blijkt op veel plaatsen een hardnekkig probleem waarvoor primair op voedselinname gerichte programma’s niet de enige oplossing zijn. Alleen in combinatie met WASH, gezondheidszorg, SRGR en robuuste lokale voedselsystemen die toegang tot gezond en voldoende voedsel verschaffen kunnen mensen uit de ondervoeding komen en blijven.
Doel van de sessie: drie manieren formuleren en concrete voorbeelden waarop ondervoeding direct en tegelijkertijd blijvend kan worden uitgebannen.

2. Klimaatverandering en circulaire landbouw internationaal

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar bijna 10 miljard mensen die allen gevoed moeten worden. Ook de voedingspatronen zullen (moeten) veranderen. Landbouw en landgebruik zijn verantwoordelijk voor 25% van de CO2 uitstoot en zal een bijdrage moeten leveren aan het terugdringen daarvan. Het beslag op bronnen als land, water en energie zal efficiënter moeten.
Doel van de sessie: drie manieren formuleren, plus concrete voorbeelden/acties hoe de voedselproductie omhoog kan en er tegelijkertijd bijgedragen kan worden aan klimaatdoelstellingen.

3. Rurale transformatie en werkgelegenheid met name voor jongeren

In hoofdzakelijk agrarische economieën zijn het de kleinschalige voedselproducenten die, als ze de kans krijgen, de basis kunnen leggen voor economische groei, modernisering en uiteindelijk off-farm werkgelegenheid. Nationale overheden hebben een sleutelrol om die omslag mogelijk te maken.
Doel van de sessie: drie manieren formuleren plus concrete voorbeelden hoe een inzet op voedselzekerheid tegelijkertijd kan bijdragen aan die lange termijn ontwikkeling.

4. Voedsel- en stabiliteitsbevordering

De realisatie van SDG2 in onlosmakelijk verbonden met het bevorderen van vrede, stabiliteit en het voorkomen van conflicten. Deze conflicten gaan steeds vaker over toegang tot land en natuurlijke hulpbronnen voor voedselproductie. Duurzame, inclusieve landbouwontwikkeling kan bijdragen aan zowel minder honger als meer stabiliteit.
Doel va n de sessie: drie manieren formulieren plus concrete voorbeelden hoe een inzet op voedselzekerheid tegelijkertijd kan bijdragen aan conflictvermindering, stabiliteitsbevordering en weerbaarheid van gemeenschappen en voedselsystemen.

5. Marktontwikkeling, food systems en agro-logistiek

Verbeterde voedselproductie on-farm leidt niet automatisch tot een stijgend inkomen voor de boer en meer voedselzekerheid in een gebied. Er gaat nog teveel verloren na de oogst en door inefficiënte of moeilijk bereikbare markten krijgt de boer te weinig voor wat hij produceert.
Doel van de sessie: drie op drie manieren formuleren en concrete voorbeelden om (lokale) markten te ontwikkelen om de positie van de boer in de keten te versterken en voedselverliezen tegen te gaan.

Genodigden voor deze bijeenkomst hebben hun uitnodiging via de mail ontvangen. 

  • This event has passed.